fbpx
A Pelagos Természetvédelmi Terület több ezer bálna otthona

Ismerd meg a ceteket

Túravezetőink mindent megtanítanak neked a tengerről és a benne élő állatokról

Pelagos, többezer cet otthona

A Pelagos Természetvédelmi Terület a cetfélék természetvédelmi övezete, a Földközi tenger részét képező Ligur tenger védett területe. 
Három ország: Franciaország, Monaco és Olaszország összefogásával jött létre 1999-ben. A természetvédelmi területről szóló megállapodás szerepel a Barcelonai Egyezmény különleges védelmi területeinek listáján, ezért az összes mediterrán ország elismeri.

A bálnák természetvédelmi területeként is ismert zóna 87.500 km2 vízfelszínre terjed ki, sajátos környezeti adottságokkal, amelyek lehetővé teszik a cetfélék számára kedvező tápláléklánc kialakulását.
A Pelagos területén mintegy kétezer nagyobb (bálnák), és több tízezer kisebb

cetfélével (delfinek) találkozhatunk, amelyek ezekben a vizekben találják   meg a szükséges feltételeket mind a táplálkozáshoz, mind a reprodukcióhoz.
A cetfélék ilyen nagy számú előfordulása a Ligur tengeren elengedhetetlenné teszi ennek a speciális élőhelynek a körültekintő védelmét. A szabályozás kiterjed mindenre, ami veszélyeztetné ezt az „arany háromszög”-nek is nevezett ökoszisztémát: kereskedelmi hajóforgalom, halászat és az idegenforgalom, amelyek potenciálisan károsíthatják vagy zavarhatják ezeket a lenyűgöző tengeri emlősöket.

Bálnales túráink során mi is a Pelagos Természetvédelmi Terület vizein hajózunk, és a lenti 8 faj egyedeit figyeljük meg természetes közegükben, mindennapi tevékenységeik, életük zavarása nélkül.

Barázdás bálna

Balaenoptera physalus

A barázdás bálna a második legnagyobb állat a világon, és az egyetlen, a Ligur-tengerben élő sziláscet, vagyis olyan cetféle, amelynek szilái vannak fogak helyett. A vízoszlop, amit kifúj, elérheti a 6 méteres magasságot, és hatalmas, karcsú testével rövid távolságok esetén képes akár 40 km/h sebességgel is úszni. A cetfélék között is egyedülálló: míg az állkapocs bal oldala sötét, a testtel megegyező színű, addig a jobb oldali állkapocs rész teljesen fehér. Ennek oka még nem tisztázott, talán az álcázást segíti a zsákmány megközelítésekor.

Hosszúság

27 méter

Súly

80 tonna

Merülési idő

5-20 perc

Merülési mélység

355 méter

Életkor

Akár 90 év

Ámbrás cet

Physeter macrocephalus

Ez a fogascetféle a merülés világbajnoka. Nagy mélységbe azért merül, hogy kedvenc zsákmányára, az óriás tintahalra vadászhasson. Fogai 25 cm hosszúak, súlyuk egyenként akár 500 g is lehet. Jellegzetessége, hogy kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell 45°-ban előre. Erről akkor is egyértelműen beazonosítható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből. Közvetlenül a mélységbe merülés előtt kiemeli hatalmas, akár 4 méter szélességű farokúszóját.

Hosszúság

18 méter

Súly

57 tonna

Merülési idő

40-120 perc

Merülési mélység

2250 méter

Életkor

Akár 70 év

Csíkos delfin

Stenella coeruleoalba

A Ligur-tengerben előforduló cetfélék közül a leggyakoribb, egyedszáma nyáron akár a 
25 000-et is elérheti. Jellemzően 20-50 tagból álló csoportokban él; csíkjain kívül gyors és akrobatikus úszásáról ismert. Gyakran látni a hajók körül, amint a hajó által vetett hullámokat kihasználva akár 7 méterre is kiugrik a vízből. Az 1900-as évek előtt ritka volt a Földközi-tengeren. Elszaporodása egybeesett a közönséges delfin populációk csökkenésével.

Hosszúság

2.5 méter

Súly

156 kg

Merülési idő

5-10 perc

Merülési mélység

300 méter

Életkor

Akár 57 év

Cuvier-csőrös cet

Ziphius cavirostris

Kevéssé ismert, de annál lenyűgözőbb cetfélék. Állandóan megtalálhatók a Ligur-tengerben, leginkább a tenger alatti kanyonok és völgyek közelében.
Az ámbrás cethez hasonlóan nagy mélységbe merül a tintahalakért, de mivel nincs foga, egészben szippantja be és nyeli le zsákmányát. A hímeknek ugyan van két foga az állkapocs elülső részén, de ezeknek valószínűleg csak a párzásnál, a hímek egymás elleni harcában van elsősorban szerepe.

Hosszúság

7,5 méter

Súly

3 tonna

Merülési idő

15-60 perc

Merülési mélység

1500-1700 méter

Életkor

Akár 40 év

Hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin

Globicephala melas

Az orca közeli hozzátartozója csoportokban (családokban) él, ezeket gyakran több tucatnyi egyed alkotja. Teste mindenhol egységesen fekete, hasán azonban feltűnő, horgony alakú fehér folt található. Nagy mélységű vizekben, csak nagyon messze a parttól látható, gyakran lassan, a csoporttal együtt úszva. Jellegzetes, lekerekített hátúszójáról a vízfelszínen is könnyen beazonosítható.

Hosszúság

7,6 méter

Súly

2 tonna

Merülési idő

10 perc

Merülési mélység

600 méter

Életkor

Akár 50 év

Risso delfin

Grampus griseus

A legkönnyebben a testük jellegzetes színéről és mintázatáról ismerhetők fel. Születésükkor a borjak egyenletes szürke színűek, a fehér színű karcolások és hegek a kor előrehaladtával jelennek meg a testen. Viszonylag nagy méretük ellenére nagyon agilisak, gyakran „állnak fejen” a vízben. Ilyenkor testük kétharmada a víz alá merül, és csak testük egyharmada, a farokúszóval kandikál ki a vízből. Akár percekig is képesek így maradni.

Hosszúság

4,3 méter

Súly

500 kg

Merülési idő

10-30 perc

Merülési mélység

300 méter

Életkor

Akár 30 év

Palackorrú delfin

Tursiops truncatus

Egységes szürke színű delfin, a part menti vizekben él, ritkán ott is megtalálni, ahol a tenger mélysége meghaladja a 200 métert. Étrendje nagymértékben változik az éppen aktuális zsákmánytól függően: kisebb halak, a tintahal, a polip, a rákfélék és más gerinctelen állatok is kedvelt csemegéi. Rendkívüli alkalmazkodóképessége, jó kommunikációs képessége és játékossága miatt delfináriumokban is tartják, ám ezekről sajnos egyre gyakrabban derül ki, hogy az állatokhoz méltatlan körülmények között.

Hosszúság

4 méter

Súly

650 kg

Merülési idő

8 perc

Merülési mélység

600 méter

Életkor

Akár 30 év

Közönséges delfin

Delphinus delphis

A liguriai delfinek közül talán a legkisebb egyedszámmal rendelkező faj, ezért viszonylag ritkán lehet őket megfigyelni. Testükön egy sárga és egy szürke pigmentfolt van, amelyek részben átfedik egymást, a közös részen fekete színt adva. Erről a sokféle színről könnyen beazonosíthatók. Régebben nagyon gyakoriak volt a Ligur tengeren, napjainkban azonban inkább csak 1-2 egyedet látni, őket is egy csíkos delfin csoportban úszva. A közönséges delfinek a delfinek közül a leginkább akrobatikusak, egyben kiváló úszók. 
Úszási sebességük könnyen eléri akár a 65 km/h-t.

Hosszúság

2,6 méter

Súly

136 kg

Merülési idő

8 perc

Merülési mélység

250 méter

Életkor

Akár 20 év