fbpx

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

A 2024-es nyári szezonban július 10-19. és augusztus 7-16. között lesznek túrák, hétfő kivételével minden nap. A foglalási rendszerünkben a folyamat legvégén (pénztár oldalon) fogod tudni kiválasztani a számodra szimpatikus túranapot. Ha betelnek a csoportok, a Bálnales 2024 oldalunkon is jelezzük, hogy az a nap már nem foglalható, és a foglalási rendszerben lesz már az a nap elérhető.

Bálnales túráinkra kizárólag a weboldalunkon keresztül tudsz jelentkezni, a fizetés is online zajlik.  Bálnales 2024 menüpontunk alatt kattints bármelyik „Foglalok” gombra, és menj végig kényelmesen a folyamaton. Figyelem! A foglalót is a folyamat végén fizeted, bankkártyával, online, ezért szükséged lesz a bankkártya adataidra is.

Bálnales túráink a 2024-es szezontól 2 féle csomagban választhatók: Mare Blu és Dolce Vita. Az egyes csomagok tartalmáról bővebb információt találsz Bálnales 2024 menüpontunkban.

A bálnales túra díja mindig 2 részből áll: 1) foglaló (forintban, előre), 2) túradíj (euróban, a kikötőben). A foglalási folyamat végén a foglaló kifizetésével véglegesíted a foglalásod. A túradíjat majd csak a kikötőben kell kifizetned, közvetlenül a hajó indulása előtt.

Foglalók és túradíjak a 2024-es szezonban:

  • Mare Blu csomagban: 6000 Ft+55 euró/felnőtt és 3000 Ft+30 euró/gyerek
  • Dolce Vita csomagban: 8000 Ft+70 euró/felnőtt és 4000 Ft+40 euró/gyerek
Nincs ilyen időpont. A nyár folyamán végig van esély arra, hogy bálnákat lássunk, akár ámbráscetről, akár barázdás bálnáról van szó. Ezek a bálnák itt élnek a térségben, nem vándorolnak az északi és déli félteke között, mint más fajták (pl. a hosszúszárnyú bálna).

A túráink jellemzően 4-6 órásak. Egész napos programként érdemes tervezni velük.

Ne aggódj, nem vagy egyedül! A bálnales nem olyasmi, amire gyakran járnak az emberek… 🙂
 
Ismerjük az érzést, és az ilyenkor automatikusan felmerülő kérdéseket, ezért azoknak, akik többet szeretnének tudni a bálnalesről és rólunk, havonta egyszer ONLINE TÁJÉKOZTATÓt szervezünk, amit Google Meeten keresztül tartunk. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A pontos időpontot és a regisztrációs linket keresd Facebook oldalunkon.
Gyere el, hallgasd meg az előadásunkat, és kérdezz bátran, mindenre válaszolunk! Várunk szeretettel!
Az utazás minden esetben EGYÉNILEG történik. Az utazás szervezésben a foglalás során kiválasztott csomagod (Mare Blu vagy Dolce Vita) függvényében 2féle módon tudunk neked segíteni:
 
– „Mare Blu” csomagban: ha az utazás szervezésében segítségre van szükséged, szívesen Neked szállásokat, repülőjegy lehetőségeket, utazási tippeket, látnivalókat, stb. amelyekkel könnyebbé teheted az utazásod megszervezését. Ezekről bővebben érdeklődj emailben itt: hello@enabalnakkalvagyok.hu vagy vegyél részt ONLINE TÁJÉKOZTATÓnknon, amelyet havonta egyszer, jellemzően csütörtökönként 18 órakor szoktunk szervezni, és minden, a bálnalessel és az utazással kapcsolatos kérdést megbeszélünk. Az aktuális időpontokat keresd Facebook oldalunkon!
 
– „Dolce Vita” csomagban: A „Mare Blu” csomag tartalmán felül egyéni online konzultációval (és még számos más, hasznos dologgal, a részletekért lásd a Bálnales 2024 menüpontunk „Válassz csomagot!” szakaszát!) segítjük az utazásod megszervezését. A foglalás után kapsz majd egy visszaigazoló emailt, amiben van egy naptár link, ott tudsz magadnak erre az online tanácsadásra időpontot foglalni, legkésőbb 2024. május 31-ig. 
A hajókat olasz partnerünk, a Golfo Paradiso snc biztosítja. Mindegyik hajójuk ISM (International Safety Management Code) tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet a RINA (olasz tanúsító cég, további infó: rina.org) és az Olaszországi Parti Őrség ad ki, feljogosítva a társaságot arra, hogy 20 tengermérföldig (kb 40 km) eltávolodjon a parttól és bálnales túrákat szervezzen. A hajó 200 fő befogadására alkalmas. Járvány időszakban (pl. Covid-19) előfordulhat, hogy csak max. 100 fő szállhat fel, hogy kényelmesen tartani tudjuk a megfelelő távolságot.
Bálnalesre Imperia kikötőjéből indulunk (Porto Maurizio). Imperia Olaszországban, azon belül Liguria régióban található. A check-in 10.00-10.30 között van, indulás a kikötőből 11.00 órakor.
Igen, lesz. Továbbiakban a bálnales túra része egy magyar nyelvű, 30 perces előadás arról, hogy pontosan hol vagyunk, milyen állatokat van esélyünk látni, mit kell róluk dióhéjban tudni, hogyan tudjuk őket a legjobban megfigyelni. Erre az előadásra a hajó indulását követő időszakban kerül sor, amikor még a nyílt víz felé hajózunk, és nincs semmi látnivaló.
A hajón van egy kis bár, ahol lehet snacket és hideg ásványvizet, palackozott/dobozos üdítőket, illetve kávét kapni néhány euróért. Mivel a túra elég hosszú, javasolni szoktuk, hogy készülj egy kis hideg élelemmel is (pl. szendvics, kis dobozban saláta, stb.) amelyet a hajón el tudsz fogyasztani.
Nem, a jegy nem fix helyre szól, érkezési sorrendben lehet a helyeket elfoglalni.
 
Tapasztalataink szerint azonban a hajókon az ülőhelyek bőségesek, nem kell teltházra számítani, és emiatt esetleg a beszállásnál tülekedni, vagy előbb érkezni. Bőven jut hely (és jó hely is!) mindenkinek, a konkrét bálnales alatt pedig a legtöbben úgyis inkább állnak, azt ritkán szokták ülve nézni. 🙂
Garancia a bálnákra sajnos nincs, nem rendelésre jönnek. Az izgalmak egy része tulajdonképpen ebből fakad, hiszen ők vannak otthon, a saját élőhelyükön, nekünk szó szerint „meg kell őket lesni”, méghozzá úgy, hogy ne zavarjuk őket. Ebben profi segítséget kapunk a hajó kapitányától és a személyzetet alkotó tengerbiológus kutatóktól, akik azért vannak a hajón, hogy felkutassák nekünk a bálnákat.
 
Bár a bálnákra nincs garancia, egy másik garanciát viszont nyújtunk. Ez arra vonatkozik, hogy ha semmilyen cetfélét (lásd a Cetek menüpont alatt) nem látunk, akkor a megváltott jegy további 1 évig érvényes egy újabb bálnalesre további fizetési kötelezettség nélkül.
A hajó indulása mindig az aznapi tenger viszonyoktól, időjárási körülményektől, előrejelzéstől függ. A kint tartózkodás alatt fontos, hogy elérhető legyél (email, telefon, sms), hogy értesíteni tudjunk, ha a hajó, amire foglaltál, esetleg nem indul, és hogy mikor jöhetsz helyette. Ha egy hajó nem indul, azt egy nappal a tervezett túra előtt jelezzük, de leghamarabb akkor, amikor a hajót üzemeltető társaság (Golfo Paradiso snc) jelzi ezt nekünk.

A nyári hónapokban általában 2-3 napon belül van lehetőség felszállni egy másik hajóra, ha esetleg az első időpont lemondásra kerülne. Ezért javasoljuk, hogy a kint tartózkodásod időtartamát mindig úgy számold ki, hogy legyen benne legalább 3 lehetőség hajóra szállni, és az elsőre tervezd az utat. Így marad 2 tartalék időpontod, amiből rossz idő esetén is nagy valószínűséggel az egyik össze fog jönni.
 
Ha Dolce Vita csomagban foglalsz, vállaljuk, hogy a lemondott túranap után a legközelebb induló hajóra fel tudsz majd szállni.
Az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházat kell. Ha nem tükörsima tengerre hajózunk ki, jól jön egy esőkabát vagy széldzseki is.
 
A hajó tetején lévő üléseken és a nem fedett részeken ülve általában nagyon erős a napsugárzás, így napvédelem mindenképp ajánlott.
 
Az út hosszúsága miatt mindenképp jól jön némi étel és ital is.
Fényképezőgép hasznos, de egy jó okostelefonnal is nagyon jó képeket lehet csinálni. Akinek van, hozhat távcsövet is, úgy még izgalmasabb a keresés. 🙂

Igen, semmi akadálya, hogy a kutyád is felszálljon a hajóra. 🙂 Az előírások szerint pórázon és szájkosárral lehet a hajóra kutyát vinni, ez mindenképpen legyen nálad. Bár az egészen kis méretű kutyáktól az olyan nagy testű kutyákig, mint a cseh farkas, sok kutya utazott már velünk, a döntés előtt érdemes figyelembe venned, hogy a nagy mozgásigénnyel rendelkező kutyáknak nem ideális a hosszú hajós túra, illetve elég erős napsütésnek lesznek az út folyamán a kutyák is kitéve (velünk együtt), és az árnyékot adó helyen (hajó belső, fedett része) ücsörgés az arra hajlamos gazdiknak gyakran okoz tengeri betegséget.