fbpx

A titokzatos Risso delfin

Íme egy újabb különleges faj a Pelagos Természetvédelmi Területről!

A Risso-delfin a sarki tengereket kivéve az egész világon elterjedt. 1888 és 1912 között egy Risso-delfin híressé vált azzal, hogy az új-zélandi Cook-szorosban rendszeresen kísérte az arra járó hajókat. A hajósok nevet is adtak neki (Pelorus Jack), majd 1904-ben törvényi védelem alá helyezték, mert valaki megpróbálta elejteni. A Risso-delfin testhossza 250-400 centiméter, tömege legfeljebb 350 kilogramm. Feje feltűnően gömbölyded, mivel homloka elég meredek, „csőre” pedig nincs. A fiatal Risso delfinek szürkék, de a testüket hosszú sebhelyek borítják, amelyek valószínűleg a párzást megelőző vetélkedésekből és más társas tevékenységek eredményeiből származnak, bár biztosat erről a mai napig nem tudunk. Az idősebb Risso delfinek (40 év körül) teljesen ki is fehérednek emiatt.

A Risso-delfinek gyakran kíváncsian kiemelkednek a vízből, néhány másodpercig magasra nyújtják a fejüket, majd merész ívben alábuknak. Kizárólag tintahalakkal táplálkoznak.

Hasonló cikkek

A bálnák ujjlenyomata

Tudtad, hogy a bálnák egyedileg azonosíthatók a farokúszóik alapján? A bálnák farokúszójának alakja, a hátoldalon lévő fehér és sötét foltok, ezek száma, alakja és elhelyezkedése

Tovább olvasom »