fbpx

Meddig élnek a bálnák?

Az emlősállatok közül a bálnák élnek a legtovább. Számos olyan bálnafajról számoltak be, amelyek a 100 éves kort is túlszárnyalták. Melyik bálna él a legtovább? A fogságban tartott bálnák tovább élnek, mint vadon élő társaik? Hogyan számíthatjuk ki a vadon élő bálnák korát? Ebből a bejegyzésből megtudhatod.

Kik élnek tovább? A sziláscetek vagy a fogascetek?

Úgy tűnik, a nagyobb sziláscetek tovább élnek, mint kisebb fogascet társaik. A grönlandi bálna a leghosszabb életű bálna; a tudósok becslése szerint a legidősebb egyed több, mint 200 éves! Nehéz pontosan megmondani, mi teszi lehetővé, hogy ezek a bálnák ilyen sokáig éljenek. A kutatók olyan genetikai mutációkat találtak ezekben a bálnákban, amelyek segítenek helyreállítani a sérült DNS-t. Ez azt jelenti, hogy ezek a bálnák gyorsabban képesek helyreállítani a sérült DNS-üket, mint más fajok, ami lehetővé teszi számukra, hogy megelőzzék a rákot és tovább éljenek. Más tényezők is lehetnek azonban, amelyek hozzájárulnak a különösen hosszú életkorhoz, pl. hogy kizárólag sarkvidéki vizekben élnek, vagy hogy túlzottan nagy a szájuk, de az is lehet, hogy valami egészen más van a háttérben.

Akárhogy is van, ez azt jelenti, hogy ezek az egyedek potenciálisan emlékezhetnek arra, milyen volt az óceán az ipari forradalom előtti időkben…képzeld csak el, milyen csendes lehetett.

Hogyan állapíthatjuk meg egy bálna életkorát?

Több dolog is meghatározhatja, hogy mennyi ideig élhet egy bálna, beleértve a genetikát, az élőhelyet, a földrajzot, az étrendet, az életmódot és a veszélyeztetettség mértékét. A bálnákat köztudottan nehéz felkutatni és tanulmányozni. Néhányan azonban, például a déli rezidens gyilkos bálnák vagy a Sarasota palackorrú delfinek, egész éven át a part közelében élnek. A tudósok így fényképes azonosítással követhetik nyomon a populáció egyedeinek életkorát.

De amikor a bálnák vándorolnak és távol vannak tőlünk, más módszerekre lehet szükségünk a koruk meghatározásához. A legmodernebb technológiával rendelkező nyomkövetők képesek megfigyelni az egyes bálnákat néha születésüktől kezdve, követve mozgásukat és növekedésüket. A bálnák életkorára vonatkozó legjobb becsléseink közül sok egyenleteken alapul. Ehhez a bálnák növekedésére vonatkozó adatokat veszik alapul. A mai tudósok már drónokkal mérik az egyedek növekedését, ami sokkal kevésbé invazív, mint néhány régebbi módszer. Például a szürke bálnák növekedésére vonatkozó egyenleteket korábbi bálnavadászati ​​adatokra alapozva dolgozták ki.

Amikor az állat már nem él

Egyes módszerek csak elhalt bálnák mintáiból tudnak következtetéseket levonni. Egy 2013-as tanulmány például képes volt azonosítani egy kék bálna életében különböző stressztényezőket a fülzsírjuk tanulmányozásával. Hasonlóan ahhoz, ahogy a fák évgyűrűit tanulmányozzák, a tudósok ezeket a fülzsír dugókat hat hónapos időközökre bontják, és képesek az összetétel alapján azonosítani azokat a stresszfajtákat, amelyeken a bálna élete során átment. Ez a technika lehetővé teszi a kutatók számára, hogy meghatározzák a bálna életkorát és esetleg még a halál okát is!

A legújabb módszerek

Egyes tudósok megpróbálnak szabványosítani egy új módszert a bálnák korának meghatározására: a bálnazsír alapján. A bálnazsír az izomszövet feletti vastag zsírréteg, amely melegen tartja a bálnákat és extra energiát tárol. A tudósok terepi vizsgálatok során kisméretű, minimálisan invazív mintákat gyűjtenek. Mivel azonban minden bálnafaj zsírsav-összetétele más és más, ezeket a vizsgálatokat minden cetfélén el lehet végezni. A módszert azonban még további kutatásokat igényel.

Egy másik újfajta módszer a bálnák életkorának pontosabb meghatározására az, amikor megnézik a tudósok a bálnák DNS-ében lévő apró módosulásokat: ezt epigenetikának hívják. A kutatás ennek a módszernek a kapcsán is még folyamatban van.

Fogságban vagy vadon élnek tovább? – A legnagyobb vita

Manapság már szerencsére kevés intézmény tart fogságban bálnákat. A gyilkos bálnák a fogságban élő legnagyobb tengeri emlősök. A vadonban körülbelül annyi ideig élnek, mint az emberek. Feljegyezték, hogy a vadon élő nőstények 90, a hímek pedig 60 évig élnek. A múltban azonban egyes tengeri akváriumok azt állították, hogy a gyilkos bálnák csak 25-35 évig élnek. Miért van ilyen elképesztő különbség az életkorban?

Ez azért van így, mert fogságban tartva csak 25-35 év a gyilkos bálna átlagos élettartama (bár a tudósok vitatkoznak, és ez az életkor még mindig vita tárgya). A tény az, hogy meglehetősen sok fogságban tartott gyilkos bálna hal meg a mesterségesen kialakított tartályokban, mielőtt elérné az öregkort. Amikor a gyilkos bálnákat és más cetféléket tartályokban tartják, az egyrészt érzelmileg megterhelő a számukra, másrészt ezzel teljességgel megfosztják őket a nyílt vizben elérhető környezeti stimulációtól.

Nagyon kevés más fajt tartanak olyan szűkös körülmények között, mint a gyilkos bálnákat. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden delfin- vagy bálnafajt jobb, ha vadonban tartanak, ahelyett, hogy emberi szórakoztatás céljából befognák őket. Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal is, hogy a valódi állatmenhelyek, amelyek abból a célból jönnek létre, hogy segítsenek olyan tengeri emlősökön, amelyek a vadonban nem maradnának életben, létfontosságúak.

Hasonló cikkek

A bálnák ujjlenyomata

Tudtad, hogy a bálnák egyedileg azonosíthatók a farokúszóik alapján? A bálnák farokúszójának alakja, a hátoldalon lévő fehér és sötét foltok, ezek száma, alakja és elhelyezkedése

Tovább olvasom »