fbpx

Miért tűnnek a bébi orkák narancs színűnek?

Lehet, hogy a hírekben már találkoztál bébi kardszárnyú delfinről készült fotókkal. Észrevetted már, hogy a borjak narancssárgának tűnnek az anyjukhoz és a többi felnőtt kardszárnyú delfinhez képest? Miért narancssárgák a bébi orkák? És vannak még olyan orkák, amelyek nem teljesen fekete-fehérek? Ebből a bejegyzésből megtudhatod.

Vékony zsírréteg

Az orka borjak nagyon puha bőrrel születnek, és feketének és barack-narancssárgának tűnnek. A tudósok úgy vélik, hogy a narancssárga árnyalat a borjak vékony zsírrétegének köszönhető. Az anyaméhben a magzatoknak nincs szükségük vastag zsírrétegre, hogy megvédjék testüket a hideg víztől. Valójában az orca borjak zsírrétegének vastagsága körülbelül 2 cm, míg egyes kifejlett kardszárnyú delfinek esetében ez akár 9-10 cm is lehet. Tehát amikor megszületnek, vékony zsírrétegük miatt az erek közel vannak a bőrhöz, így az narancssárgának tűnik.

Születésük után az orka borjak egész nap rendszeresen fogyasztják anyjuk zsírban gazdag tejét. A gyilkos bálna mamák teje akár 40% zsírt is tartalmazhat, és úgy néz ki, mint egy kemény, sárgás krém. Lehetővé teszi, hogy a borjak vastag zsírréteget képezzenek, és gyorsan növekedjenek. Az első év során a borjak akár 200 kg-ot is hízhatnak! Ez a bizonyos első év ugyanakkor a legnehezebb a bébi orkák számára, 50%-uk nem éli túl. A zsákmány hiánya lehet az oka ezeknek a halálozásoknak, mivel egyes anyák nem tudnak elegendő jó minőségű tejet termelni a borjaik számára.

De akkor miért sárgák egyes kifejlett kardszárnyú delfinek?

A világ egyes részein a felnőtt orkák feketének és sárgának tűnnek fekete-fehér helyett. Ez a helyzet például az Antarktiszon, ahol egyes alfajok szintén sárgás színezetűek. Az elszíneződést az ő esetükben kovamoszatok, a mikroalgák egy csoportjának felhalmozódása okozza. Az antarktiszi vizek nagyon gazdagok tápanyagokban, és ideális feltételeket biztosítanak a kovamoszat virágzásához. A tudósok úgy vélik, hogy a gyilkos bálnák nem igazán tudnak vedleni fagyos vízben, ami miatt vastag réteg halmozódik fel a bőrükön ezekből az algákból. Ezekkel a kovamoszatokkal a probléma a baktériumok felhalmozódásának lehetősége, ami fertőzést okozhat az orkákban.

Úgy tűnik azonban, hogy a kardszárnyú delfinek megtalálták a módját, hogyan „kezeljék” bőrüket hatékonyan: rövid utakat tesznek a trópusok felé. A tudósok úgy gondolják, hogy a melegebb vizeken az orkák képesek levedleni bőrüket, eltávolítva így a kovamoszat rétegeit, mielőtt visszatérnének az Antarktiszra, hogy fókákkal, pingvinekkel és halakkal táplálkozhassanak. Ez ám a minőségi bőrápolási rutin!

Érdekelnek a bálnák? Szeretnél egyet élőben is megnézni? Tarts velünk bálnales túráink egyikén a nyári szezonban!

Források:

  • https://whalescientists.com/
  • Raverty, Stephen, et al. “Pathology findings and correlation with body condition index in stranded killer whales (Orcinus orca) in the northeastern Pacific and Hawaii from 2004 to 2013.” PloS one 15.12 (2020): e0242505.
  • Pitman, Robert L., et al. “Skin in the game: Epidermal molt as a driver of long‐distance migration in whales.” Marine Mammal Science 36.2 (2020): 565-594.
  • Durban, J. W., and R. L. Pitman. “Antarctic killer whales make rapid, round-trip movements to.”Durban, J. W., and R. L. Pitman. “Antarctic killer whales make rapid, round-trip movements to subtropical waters: evidence for physiological maintenance migrations?.” Biology letters 8.2 (2012): 274-277.

Hasonló cikkek

A bálnák ujjlenyomata

Tudtad, hogy a bálnák egyedileg azonosíthatók a farokúszóik alapján? A bálnák farokúszójának alakja, a hátoldalon lévő fehér és sötét foltok, ezek száma, alakja és elhelyezkedése

Tovább olvasom »